Ο διαβήτης είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις παγκοσμίως, που παρουσιάζουν επιπτώσεις συνολικά στον οργανισμό τους, αλλά και στην υγεία των ποδιών των ασθενών. Μάλιστα, το διαβητικό πόδι και η θεραπεία του είναι, ίσως, το συχνότερο ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει ένα σύγχρονο ποδολογικό κέντρο.
Ο μη ρυθμισμένος διαβήτης μπορεί να ευθύνεται για διάφορα προβλήματα που επηρεάζουν τα πόδια του ασθενούς, όπως η αγγειοπάθεια ή η νευροπάθεια. Στην πρώτη περίπτωση, ο ασθενής εμφανίζει πολύ συχνές κράμπες και αδυναμία επούλωσης των οποιωνδήποτε πληγών στα πόδια, λόγω μειωμένης ροής αίματος, ενώ στη δεύτερη παρουσιάζει πόνο, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα. Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείτε άμεσα στον ειδικό ιατρό ή ποδολόγο που σας παρακολουθεί, προκειμένου να σας κατευθύνει σχετικά με τη θεραπεία του προβλήματος.
Παρόλο που η συμβουλή του ιατρού σας για την πάθηση του διαβήτη είναι απαραίτητη, υπάρχουν ορισμένες πρακτικές που μπορείτε να εφαρμόσετε μόνοι σας στο σπίτι σας, έτσι ώστε να προστατεύσετε όσο μπορείτε το διαβητικό πόδι από επιπλέον ανεπιθύμητα “προβλήματα”.
Η φροντίδα διαβητικού ποδιού είναι κάτι που πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση, προκειμένου να διατηρηθεί όσο το δυνατόν πιο υγιές. Είναι απαραίτητο να ελέγχετε σε καθημερινή βάση τα πόδια σας: οποιοσδήποτε τραυματισμός – έστω και μικρός – μπορεί να είναι περισσότερο σημαντικός από ό, τι μπορεί να νομίζετε. Για το λόγο αυτό, οποιοδήποτε ασυνήθιστο σύμπτωμα εντοπίσετε, όπως για παράδειγμα κάποιο πρήξιμο ή αυξημένη ερυθρότητα στην περιοχή των ποδιών, είναι καλό να συμβουλευτείτε τον ειδικό ιατρό ή ποδολόγο που σας παρακολουθεί.
Ένα πράγμα που πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς με διαβητικό πόδι είναι να μην τραυματίζονται, για να μην επιδεινώνεται περισσότερο η κατάσταση των ποδιών τους. Ένας τρόπος που μπορεί ο διαβητικός ασθενής να προφυλάξει τα πόδια του είναι επιλέγοντας τα κατάλληλα παπούτσια. Τα ιδανικά παπούτσια για τέτοιες περιπτώσεις είναι φαρδιά, ώστε να μη στενεύονται τα πόδια, και έχουν σταθερούς, αναπαυτικούς πάτους, για να αποφεύγεται ο τραυματισμός των πελμάτων. Φυσικά, είναι αναγκαίο ο ασθενής να φοράει μαλακές, καθαρές κάλτσες – τις οποίες πρέπει να αλλάζει οπωσδήποτε καθημερινά.
Όσον αφορά στη συνολικότερη περιποίηση των ποδιών, ο ασθενής με διαβητικό πόδι πρέπει να πλένει καθημερινά τα πόδια του με χλιαρό νερό. Τα πόδια πρέπει να σκουπίζονται καλά με καθαρή, μαλακή πετσέτα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα που εμφανίζουν συνήθως προβλήματα.
Βασικό σημείο της περιποίησης του διαβητικού ποδιού είναι και η περιποίηση των νυχιών. Ιδανικά, για την περιποίησή τους πρέπει να απευθύνεστε στον ειδικό ποδολόγο που θα σας λιμάρει με προσοχή, χωρίς να σας τραυματίσει, τα όποια αιχμηρά σημεία, ενώ θα σας σχηματίσει σωστά τα νύχια, έτσι ώστε να μην σας προκαλούνται γρατζουνιές ή κοψίματα.
Τέλος, κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάει ο διαβητικός ασθενής είναι να μην περπατάει ξυπόλητος πουθενά, ούτε στο σπίτι του ούτε, φυσικά, σε δημόσιους χώρους.
Με τους παραπάνω τρόπους, αλλά και με τη βοήθεια του ειδικού ποδολόγου, μπορείτε να μετριάσετε αλλά και να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα του διαβητικού ποδιού.