Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η νόσος στην οποία τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά. Η εμφάνιση υψηλού σακχάρου στο αίμα συνήθως οφείλεται στην έλλειψη ινσουλίνης ή στην αδυναμία της να δράσει. Με τον όρο διαβητικό πόδι εννοούμε αλλοιώσεις στο πόδι που εμφανίζονται από τον αστράγαλο μέχρι και τα δάχτυλα και οφείλονται στην πάθηση σακχαρώδους διαβήτη.
Οι βλάβες μπορεί να δημιουργηθούν στο πόδι ενός διαβητικού ως αποτέλεσμα της περιφερικής νευροπάθειας ή περιφερικής αρτηριοπάθειας, σε συνδυασμό με κάποιον τραυματισμό στο πόδι που δεν έγινε αντιληπτός. Οι ασθενείς που πάσχουν από περιφερική νευροπάθεια δεν αισθάνονται τα επώδυνα ερεθίσματα, όπως η πίεση ή ο πόνος, και, κατά συνέπεια, κάποιος μικροτραυματισμός που μπορεί να μην αντιληφθούν, είναι δυνατόν να δημιουργήσει βαθιά πληγή. Αυτή, λοιπόν, η έλλειψη της αισθητικότητας του ποδιού μπορεί να επιφέρει τη δημιουργία υπερκερατώσεων ή κάλων.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα με το διαβητικό πόδι είναι η μείωση της ροής του αίματος στα αγγεία των ποδιών, που παρατηρείται στην περιφερική αρτηριοπάθεια, η οποία προκαλείται κυρίως από διαβήτη ή κάπνισμα. Αυτή η κατάσταση, εάν ενταθεί από τραυματισμό, μπορεί να οδηγήσει σε έντονο πόνο και έλκος.
Θεραπεία για το διαβητικό πόδι:
Ο ασθενής με διαβητικό πόδι πρέπει να παρακολουθείται από τον αρμόδιο ιατρό και τον ποδολόγο. Στο Ποδολογικό Κέντρο μας θεραπεύουμε το διαβητικό πόδι, αντιμετωπίζοντας κατά περίπτωση τον ασθενή και αφαιρώντας τις κρούστες με ειδικά για διαβητικούς κερατολυτικά σκευάσματα και ειδικές φρέζες καθαρισμού διαβητικού ποδιού, ώστε να βοηθήσουμε, από κοινού με την θεραπευτική αγωγή, την ομαλή επούλωση της πληγείσης περιοχής.
Συμβουλές του ποδολόγου για το διαβητικό πόδι:
- Καλό είναι να εξετάζετε συχνά τα πόδια σας, έτσι ώστε εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα να επικοινωνήσετε άμεσα με τον αρμόδιο γιατρό και τον ποδολόγο που σας παρακολουθεί.
- Προσπαθήστε να διατηρείτε τα πόδια σας καθαρά, τηρώντας τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.
- Φορέστε τα κατάλληλα παπούτσια, καθώς πολλά έλκη οφείλονται σε παπούτσια που δεν ταιριάζουν στα πόδια του ασθενούς.
- Μπείτε στην λογική ότι πρέπει να κάνετε πελματογράφημα και κατασκευή ορθωτικού πέλματος.
- Να επισκέπτεστε σε τακτά χρονικά διαστήματα τον ποδολόγο και το διαβητολόγο σας.
- Εμπιστευθείτε τον ποδολόγο σας για την ασφαλή κοπή των νυχιών σας και τη θεραπεία κάλων και των υπερκερατώσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε δημιουργία ελκών.
- Η πρόληψη σώζει: γνωρίζοντας τον εχθρό μας, μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικότερα.