Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να οργανώσετε μικρές εξορμήσεις και να ασχοληθείτε με διάφορα σπορ δίπλα στη φύση. Μια πεζοπορία μαζί με φίλους σε κάποιο βουνό, τρέξιμο, σκι ή snowboard σε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο, θα σας ανανεώσει, θα σας γυμνάσει και θα σας διασκεδάσει . Όμως, πριν ξεκινήσετε να αθλείστε, οργανωθείτε καλά και προμηθευτείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος παθήσεων στα άκρα. Πώς μπορούν λοιπόν, τα χειμερινά σπορ να επιβαρύνουν την υγεία των ποδιών μας και τι πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε την καλή υγεία τους;
Κατά τους χειμερινούς μήνες, η φροντίδα των ποδιών κρίνεται απαραίτητη, είτε είστε επαγγελματίες αθλητές, είτε απλά γυμνάζεστε περιοδικά ή από χόμπι. Η συχνή εναλλαγή στην θερμοκρασία, τα λάθος παπούτσια ή ο λάθος τρόπος περιποίησής τους είναι οι πιο συχνές αιτίες για την δημιουργία μικρών ή και μεγαλύτερων παθήσεων στα πόδια. Ίσως έχετε παρατηρήσει και οι ίδιοι πως, μετά την προπόνηση, όπως είναι φυσιολογικό, τα πέλματα είναι ιδρωμένα. Τα κλειστά παπούτσια, σε συνδυασμό με την υγρασία που δημιουργείται εσωτερικά, αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων και μυκητιάσεων. Αυτό με τη σειρά του, αν δεν δείξετε την απαιτούμενη προσοχή, μπορεί να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα στα πόδια σας, τα οποία χρήζουν την βοήθεια ειδικού ποδολόγου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.
Ωστόσο, αντί να φτάσετε μέχρι το σημείο αυτό, είναι χρήσιμο να πάρετε προληπτικά τα κατάλληλα μέτρα για να επιδοθείτε στις αγαπημένες σας αθλητικές δραστηριότητες χωρίς ενοχλήσεις. Τα πόδια μας, από τα γόνατα μέχρι τα πέλματα ταλαιπωρούνται ακόμα περισσότερο στα χειμερινά σπορ, λόγω της έντονης τριβής και της πίεσης που δέχονται σε διάφορα σημεία. Είναι λοιπόν χρήσιμο να προμηθευτείτε αρχικά, τα κατάλληλα υποδήματα για το άθλημά σας προκειμένου να προστατεύσετε τα πόδια σας. Για παράδειγμα, αν επιλέξετε να πάτε για πεζοπορία, θα χρειαστείτε ειδικά παπούτσια, που είναι πιο σκληρά εσωτερικά για να προφυλάσσουν το πέλμα από αιχμηρές επιφάνειες, είναι σταθερά, ενώ έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να «αναπνέουν» και να απομακρύνουν την υπερβολική υγρασία. Σε περίπτωση που δεν διαθέτετε τον κατάλληλο εξοπλισμό, αποφύγετε να φορέσετε τα παπούτσια κάποιου φίλου σας, διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φέρουν μολυσματικούς μικροοργανισμούς οι οποίοι μπορούν να μεταδοθούν σε εσάς. Επιλέξτε βαμβακερές κάλτσες και χρησιμοποιήστε ειδική πούδρα που ρυθμίζει την υγρασία του ποδιού.
Η φροντίδα όμως δεν σταματά στην επιλογή των κατάλληλων παπουτσιών για το άθλημα που θα κάνετε. Αντιθέτως, η φροντίδα μετά την άσκηση είναι αυτή που παίζει καταλυτικό ρόλο στην καλή υγεία των ποδιών. Αφήστε τα υποδήματα να «αεριστούν» ώστε να στεγνώσει καλά το εσωτερικό τους. Πλύνετε καλά τα πέλματά σας, εστιάζοντας στο σκούπισμα, αφαιρώντας προσεκτικά το νερό ανάμεσα στα δάχτυλα. Είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσετε ερεθισμούς ή φουσκάλες στο δέρμα του ποδιού σας, λόγω της τριβής και της αυξημένης πίεσης κατά την άσκηση.
Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές φροντίδας τόσο πρίν αλλά και μετά την προπόνηση και απολαύστε το αγαπημένο σας άθλημα έχοντας υγιή κάτω άκρα. Στην περίπτωση που νιώσετε κάποια ενόχληση, δυσοσμία ή πόνο που δεν υποχωρεί, απευθυνθείτε στον ποδολόγο για να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.