Όπως έχουμε ξαναπεί, το διαβητικό πόδι είναι μία πάθηση που απασχολεί όλο και περισσότερους ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Μάλιστα, ακόμα και σήμερα, είναι αρκετά μεγάλο το ποσοστό των ασθενών με διαβητικό πόδι που υπόκεινται σε μερικό ή ολικό ακρωτηριασμό, λόγω αμέλειας ή κακής φροντίδας του διαβητικού ποδιού. Τι πρέπει να γνωρίζετε, λοιπόν, γενικά για το διαβητικό πόδι;
Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε εάν αντιληφθείτε πως έχετε διαβητή, είναι να τον ρυθμίσετε άμεσα. Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας, προκειμένου να προφυλάξετε την υγεία σας συνολικά. Παράλληλα, όμως, ειδικά εάν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη πολλά χρόνια, είναι αναγκαίο να ελέγχετε τακτικά και την υγεία των ποδιών σας: αμυχές, τραύματα ή αλλοιώσεις που δεν έχετε αντιληφθεί έγκαιρα, μπορεί να δημιουργήσουν ανεπανόρθωτα προβλήματα. Για το λόγο αυτό, εκείνο που σίγουρα δεν πρέπει να αμελήσετε είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ποδολόγο, προκειμένου να σας δώσει τις σωστές οδηγίες για την περιποίηση του διαβητικού ποδιού. Ανησυχείτε ποιος είναι ο ειδικός στον οποίον μπορείτε να απευθυνθείτε; Έχουμε ήδη αναφέρει ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να συγκεντρώνει ο επαγγελματίας ποδολόγος που θα μπορέσετε να εμπιστευθείτε χωρίς πρόβλημα εδώ.
Η παρακολούθηση της κατάστασης των ποδιών είναι εξαιρετικά ουσιώδης όταν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη. Άλλωστε, ο διαβήτης μπορεί να “συνοδεύεται” από επιπλοκές όπως νευροπάθεια ή η αγγειοπάθεια, δύο επιπλοκές που μπορούν να προκαλέσουν το διαβητικό πόδι.
Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί αναφορικά με την υγεία των ποδιών σας: οι ασθενείς που εμφανίζουν νευροπάθεια διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να τραυματιστούν χωρίς καν να το καταλάβουν. Αυτό συμβαίνει γιατί τα νεύρα τους – που υπό κανονικές συνθήκες στέλνουν στον εγκέφαλο “σήμα” πως υπάρχει τραυματισμός – παρουσιάζουν βλάβη. Έτσι, εάν ο ασθενής δεν παρατηρεί τα πόδια του, είναι πολύ πιθανό να τραυματιστεί και να μην περιποιηθεί άμεσα την πληγή όπως πρέπει, με αποτέλεσμα αυτή να μολυνθεί, προκαλώντας μεγαλύτερες, σοβαρότερες επιπλοκές.
Από την άλλη πλευρά, η περιφερική – όπως ονομάζεται – αγγειοπάθεια αποτελεί μία νόσο που επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια, δυσκολεύοντάς την. Το συνηθέστερο εμφανές σύμπτωμα αυτής της επιπλοκής είναι τα πόδια να είναι μελανιασμένα και κρύα, αφού το αίμα δεν μπορεί να φτάσει σε αυτή την περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος γίνεται εύκολα αντιληπτός, αλλά είναι πολύ πιθανόν ο ασθενής να προσβληθεί από μύκητες στα νύχια ή στο δέρμα των ποδιών, με αποτέλεσμα τα πόδια του να καταπονούνται ακόμα περισσότερο.
Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο εάν πάσχετε από διαβήτη να προσέχετε πολύ την υγεία των ποδιών σας, αφού το διαβητικό πόδι αποτελεί μία εξαιρετικά σοβαρή πάθηση, για την οποία συνίσταται η παρακολούθηση από ειδικό ποδολόγο, έτσι ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό.