Τα πόδια μας επιβαρύνονται καθημερινά καθώς είναι το μέρος του σώματος που στηρίζει όλο μας το βάρος. Συχνά, μπορεί να νιώσουμε πόνο στο πέλμα και την φτέρνα, αίσθημα καψίματος ή ακόμα και να παρατηρήσουμε κάλους και άλλες παραμορφώσεις στα δάχτυλα και στα νύχια. Μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες για τα παραπάνω συμπτώματα είναι τα λάθος παπούτσια. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις 4 βασικές αιτίες που τα παπούτσια μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των ποδιών σας προκαλώντας παθήσεις στα πόδια και τα νύχια.

Λάθος επιλογή μεγέθους παπουτσιού

Δίχως να το γνωρίζετε, συμβαίνει συχνά να φοράτε έως και δυο νούμερα μικρότερο παπούτσι. Όταν τα υποδήματα δεν ταιριάζουν καλά στο πόδι, προκαλούνται αυξημένες τριβές και πιέσεις, προκαλώντας εκτός από πόνο και σκληρύνσεις. Όταν η πίεση ασκείται σε ένα συγκεκριμένο σημείο του ποδιού, δημιουργούνται κάλοι που αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσουν σε σοβαρότερες επιπλοκές, ειδικά σε ασθενείς με διαβητικό πόδι.

Παρότι το φαινόμενο αυτό της επιλογής μικρότερου μεγέθους παπουτσιών, παρατηρείται κυρίως στις γυναίκες, είναι πολύ σύνηθες και στα παιδιά. Καθώς οι απολήξεις των νεύρων σε μικρή ηλικία δεν είναι αναπτυγμένες πλήρως, πολλά παιδιά δεν αισθάνονται τον πόνο των πιέσεων, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να φοράνε παπούτσια σε λάθος νούμερο.

Επομένως, όταν δοκιμάζετε παπούτσια, εσείς ή τα παιδιά σας, σιγουρευτείτε ότι εφαρμόζουν σωστά, φροντίζοντας να υπάρχει πάντα μια μικρή απόσταση μεταξύ των δαχτύλων και του μπροστινού τμήματος του παπουτσιού.

Τύποι παπουτσιών

Εκτός από την επιλογή λάθος μεγέθους στο παπούτσι, πολύ συχνά προκαλούνται παθήσεις στα πόδια, εξαιτίας του τύπου των παπουτσιών. Με τις γυναίκες να παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό, η επιλογή ακατάλληλων για το πόδι υποδημάτων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των ποδιών.

Η πρώτη κατηγορία παπουτσιών που ευθύνονται για την δημιουργία προβλημάτων στα πόδια και στα δάχτυλα είναι τα ψηλά τακούνια. Μετατοπίζοντας το βάρος του σώματος στο μπροστινό τμήμα του ποδιού, δημιουργούνται πιέσεις που μπορεί να προκαλέσουν κάλους, φουσκάλες, ακόμα και χρόνιους πόνους επηρεάζοντας τα νεύρα και τα οστά των ποδιών.

Η επόμενη κατηγορία είναι τα επίπεδα υποδήματα που εμποδίζουν την φυσική κίνηση των ποδιών. Αυτό, σε συνδυασμό με την απουσία  υποστήριξης από την σόλα του παπουτσιού στην φτέρνα και στο μετατάρσιο, μπορεί να οδηγήσει σε πόνους και πολλές φορές σε παθήσεις που σχετίζονται με τα οστά των ποδιών. Οι δυσμορφίες στα πέλματα αλλάζουν συνολικά τον τρόπο βαδίσματος, κάτι που στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές.

Η συμβουλή μας είναι να προμηθεύεστε υποδήματα που υποστηρίζουν το πόδι πλήρως, απορροφούν τους κραδασμούς και μειώνουν τις πιέσεις. Μπορείτε να κάνετε πελματογράφημα για να αποκτήσετε, εφόσον κριθεί αναγκαίο, ορθοπεδικό πάτο.

Κακή φροντίδα υποδημάτων

Ένα σημείο που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν, είναι η φροντίδα των υποδημάτων. Η φροντίδα αυτή δεν αφορά μόνο το εξωτερικό μέρος των παπουτσιών αλλά κυρίως το εσωτερικό. Η υγρασία και ο ιδρώτας που συσσωρεύεται στο πέλμα και στο παπούτσι, μπορεί να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων και βακτηρίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση παθήσεων στα πόδια και ειδικότερα στα νύχια. Ένα φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως στους αθλητές, λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης υγρασίας στα πόδια κατά την άσκηση. Επομένως τα υποδήματά τους χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας. Η περιποίηση των υποδημάτων και ο σωστός αερισμός είναι κρίσιμης σημασίας για την αποφυγή παθήσεων στα πόδια.

Υλικά

Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και η ποιότητα των υλικών στα υποδήματα. Οι συνθετικές επενδύσεις υποδημάτων είναι πολλές φορές υπεύθυνες για εμφανίσεις παθήσεων στα πόδια, όταν συνδυάζονται με κακή φροντίδα. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις ευθύνονται και οι κάλτσες που είναι φτιαγμένες επίσης από συνθετικά υλικά και συμβάλλουν στην ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Για να αποφύγετε τις μυκητιάσεις στα νύχια των ποδιών σας, περιποιηθείτε τα άκρα σας και συμβουλευτείτε τον ποδολόγο σας εάν παρατηρήσετε συμπτώματα όπως αλλαγή χρώματος στα νύχια ή κνησμό.

Η επιλογή των κατάλληλων υποδημάτων είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία των ποδιών σας. Πολλές φορές αγνοούμε την σημασία της σωστής εφαρμογής των υποδημάτων και τη θυσιάζουμε στο βωμό του στυλ και της ελκυστικής εμφάνισης. Μην ξεχνάτε όμως ότι η υγεία σας είναι πιο σημαντική και θα πρέπει να την φροντίζετε. Συμβουλευτείτε τον ποδίατρό σας για να συζητήσετε μαζί του λύσεις για την φροντίδα των ποδιών σας.