Η πολύωρη ορθοστασία και η καθημερινή κούραση δεν έχουν επιπτώσεις μόνο στην ψυχολογία μας, αλλά και στα άκρα μας. Ειδικά τα κουρασμένα πόδια “ταλαιπωρούν” πολλούς ανθρώπους: ειδικά για όσους εργάζονται σε συνθήκες που απαιτούν να στέκονται όρθιοι ή να κάθονται σε μία καρέκλα για πολλές ώρες συνεχόμενα, το αποτέλεσμα είναι τα πόδια τους να πονάνε, να “καίνε” και να δημιουργούν ιδιαίτερη δυσφορία.

Δείτε μερικές συμβουλές με εύκολους τρόπους για να ανακουφιστείτε από τα κουρασμένα πόδια άμεσα και αποτελεσματικά.

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε, επιστρέφοντας στο σπίτι, είναι να βγάλετε τα παπούτσια σας και να κάνετε ένα χαλαρωτικό ποδόλουτρο, με ζεστό νερό και αιθέρια έλαια. Αυτή η διαδικασία θα σας ξεκουράσει τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Προσέξτε μόνο το νερό να μην είναι καυτό, έτσι ώστε να μη δημιουργήσετε μεγαλύτερο πρόβλημα στα πόδια σας. Παράλληλα, φροντίστε να κάνετε απαλό μασάζ στα πέλματα, για να βοηθήσετε το αίμα να κυκλοφορήσει πιο εύκολα, προκειμένου να απαλυνθεί ο πόνος.

Εάν παρατηρείτε πως τα πόδια σας είναι ιδιαίτερα πρησμένα, θα μπορέσετε να τα ανακουφίσετε πιο εύκολα με δροσερό νερό. Όταν, λοιπόν, κάνετε ντους, φροντίστε να τους ρίχνετε αρκετό κρύο νερό για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας του αίματος. Εάν δείτε πως το πρήξιμο δεν υποχωρεί, δοκιμάστε να βάλετε μία παγοκύστη σε ένα μαξιλάρι και να ξαπλώσετε ακουμπώντας τα πόδια σας πάνω του.

Μία ακόμη συμβουλή που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα κουρασμένα πόδια είναι να αποφεύγετε τα ψηλά τακούνια ή τα στενά παπούτσια. Η χρήση των λάθος παπουτσιών είναι ένας από τους συνηθέστερους παράγοντες που προκαλούν προβλήματα στα κάτω άκρα, τόσο πιο σοβαρά, με την πρόκληση παθήσεων (όπως για παράδειγμα, διάφορες δυσμορφίες) όσο και πιο απλών, όπως τα κουρασμένα πόδια. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να προσέχετε τα παπούτσια που φοράτε, ειδικά εάν περιβάλλουν τα πόδια σας για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Εφόσον το θέμα στα πόδια σας μπορεί να προκαλείται από κακή κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή των κάτω άκρων, ιδιαίτερα βοηθητικό θα ήταν να βάλετε τη χαλαρή άσκηση στη ζωή σας: το περπάτημα, το χαλαρό τρέξιμο ή αθλήματα όπως το κολύμπι, θα “ενεργοποιήσουν” το κυκλοφορικό σας σύστημα, ανακουφίζοντάς σας από τα συπτώματα της κούρασης.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, με την κατάλληλη προσοχή και φροντίδα, μπορείτε να δείτε μεγάλη αλλαγή στην κατάσταση των ποδιών σας. Εάν, ωστόσο, τα συμπτώματα επιμένουν, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε κάποιον εξειδικευμένο ποδολόγο, έτσι ώστε να εντοπίσει πού οφείλεται το πρόβλημα και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή σας.