Σίγουρα σας έχει συμβεί πολλές φορές να νιώσετε μία περίεργη αίσθηση μουδιάσματος στα άκρα σας, είτε στα πόδια είτε στα χέρια σας. Για το “μυρμήγκιασμα” αυτό ευθύνεται στις περισσότερες περιπτώσεις ο τρόπος που καθόμαστε. Για παράδειγμα, εάν έχουμε κοιμηθεί πάνω στα χέρια μας, είναι πολύ πιθανό κάμποση ώρα μετά να νιώσουμε μούδιασμα, το οποίο βέβαια περνάει σχεδόν αμέσως όταν πάψει να υπάρχει πίεση στο σημείο αυτό, όταν δηλαδή αρχίσει το αίμα να κυκλοφορεί κανονικά στην περιοχή.

Τι άλλο μπορεί να κρύβει, όμως, το μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια μας;

Εκτός από την κακή αιμάτωση της περιοχής που νιώθουμε να μουδιάζει, μυρμήγκιασμα μπορεί να προκληθεί επίσης από άλλους παράγοντες. Πολύ συχνό φαινόμενο είναι να ευθύνεται κάποιος τραυματισμός στα νεύρα. Εάν, λόγου χάρη, έχει “παγιδευτεί” ένα νεύρο στον καρπό του χεριού σας, είναι πολύ πιθανόν να νιώσετε σαν να “τσιμπούν” το χέρι καρφίτσες, νιώθοντας παράλληλα μούδιασμα το άνω άκρο σας να μουδιάζει. Αντίστοιχα, εάν πάσχετε από δισκοπάθεια στη μέση, μπορεί να νιώθετε μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα ακόμα και στα δάχτυλα των ποδιών σας.

Εάν νιώθετε συχνά μούδιασμα ή την αίσθηση του μυρμηγκιάσματος, μία άλλη αιτία μπορεί να είναι κάποιος τραυματισμός είτε στα χέρια είτε στα πόδια σας: σε περίπτωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι πολύ πιθανό να έχουν τραυματιστεί οι νευρικές απολήξεις των άκρων σας. Γενικότερα, οι βλάβες των νεύρων προκαλούν μούδιασμα στα άκρα. Επομένως, οποιαδήποτε ασθένεια έχει επίπτωση στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου (λόγου χάρη το εγκεφαλικό), μπορεί να είναι υπεύθυνη για αυτά τα συμπτώματα.

Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα μπορεί, επίσης, να προκαλέσει ο διαβήτης. Αυτό συμβαίνει γιατί ο διαβήτης επηρεάζει τη λειτουργία των αγγείων που στέλνουν αίμα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, με αποτέλεσμα ο διαβητικός ασθενής να υποφέρει συχνά από πόνο που συνδυάζεται με μούδιασμα ή μυρμηγκιάσματα στα άκρα του.

Ακόμα, άλλες ιατρικές παθήσεις όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, ο υπολειτουργικός θυρεοειδής, οι ημικρανίες ή η έλλειψη βιταμίνης Β12 προκαλούν τέτοια συμπτώματα στα άκρα.

Επειδή, λοιπόν, η αίσθηση των άκρων μπορεί να “χάνεται” και από άλλους, πιο σοβαρούς παράγοντες, εκτός από την κακή αιμάτωση είτε των χεριών είτε των ποδιών, είναι απαραίτητο να δίνουμε την αναγκαία προσοχή, ειδικά εάν παρατηρήσουμε πως τα συμπτώματα επιμένουν. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, το μούδιασμα είναι τόσο έντονο που χάνεται εντελώς η αισθητικότητα, με συνέπεια ο ασθενής να μπορεί να τραυματιστεί πολύ εύκολα, χωρίς καν να το καταλάβει.

Εάν παρατηρείτε πως τα άκρα σας μουδιάζουν συχνά, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή κάποιον εξειδικευμένο ποδολόγο, για να εντοπίσει πού οφείλεται το πρόβλημα και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία άμεσα και αποτελεσματικά.