Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα στα νύχια είναι το ξεφλούδισμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους ίσως παρατηρούν ότι τα νύχια τους είναι εύθραυστα και σπάνε εύκολα. Οι αιτίες γι’αυτό μπορεί είναι πολλές και να οφείλονται είτε σε παθολογικούς παράγοντες είτε όχι.

Συγκεντρώσαμε για εσάς τους βασικότερους λόγους για τους οποίους μπορεί να σπάνε τα νύχια σας, όπως επίσης χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τα διατηρήσετε υγιή και όμορφα.

Διατροφή
Η ποιότητα της διατροφής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας συνολικά. Η έλλειψη βιταμινών και σιδήρου, όπως επίσης η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα νύχια, κάνοντάς τα να ξεφλουδίζουν και να σπάνε χωρίς καν να το καταλάβουμε. Ο εμπλουτισμός της διατροφής σας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες θα δυναμώσει τα νύχια σας, κάνοντας παράλληλα την επιφάνειά τους πιο γερή.

Συχνή έκθεση σε νερό και χημικά
Τα νύχια έχουν την ιδιότητα να φουσκώνουν όταν εκτίθενται στο νερό και να επανέρχονται σιγά σιγά στη φυσιολογική τους κατάσταση όταν στεγνώνουν. Εάν, λοιπόν, εκτίθενται συχνά στο νερό, επειδή πλένετε τα χέρια σας πολλές φορές μέσα στη μέρα, για παράδειγμα, επαναλαμβάνεται αυτή η διαδικασία με συνέπεια τα νύχια να αφυδατώνονται και η επιφάνειά τους να ξεφλουδίζει. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η έκθεσή τους σε χημικά, όπως ισχυρά απορρυπαντικά ή προϊόντα περιποίησης, που αποδυναμώνουν τα νύχια μας, κάνοντάς τα να σπάνε εύκολα.
Επομένως, προσπαθήστε να αποφεύγετε την άμεση επαφή των νυχιών σας με το νερό ή χημικά, φορώντας γάντια, όταν αυτό είναι δυνατό.

Παθήσεις των νυχιών ή ένδειξη άλλων παθήσεων
Η ψωρίαση αλλά και οι μύκητες στα νύχια είναι κατεξοχήν λόγοι για τους οποίους τα νύχια μας μπορεί να ξεφλουδίζουν ή να σπάνε. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε πως τα νύχια σας έχουν γίνει εύθραυστα και πως η επιφάνεια ή το χρώμα τους έχει αλλοιωθεί, επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο ποδολόγο για να εντοπίσει εάν η κατάστασή τους οφείλεται σε κάποια από αυτές τις παθήσεις.
Επιπλέον, υπεύθυνες για τα εύθραυστα νύχια σας μπορεί να είναι επίσης άλλες παθήσεις, όπως η αναιμία, ο διαβήτης ή ο θυρεοειδής, επομένως καλό θα είναι να μην αγνοήσετε το σύμπτωμα, εάν το αντιληφθείτε, αλλά να απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας.

Συχνό μανικιούρ – πεντικιούρ
Μπορεί όταν είναι βαμμένα να δείχνουν ιδιαίτερα περιποιημένα, όμως τα νύχια στην πραγματικότητα “ταλαιπωρούνται” όταν το βερνίκι μένει πάνω τους συνεχόμενα για πολύ καιρό. Τα συστατικά των βερνικιών αφυδατώνουν τα νύχια, με αποτέλεσμα αυτά να ξεφλουδίζουν και να σπάνε. Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερο να τα αφήνετε να “ξεκουράζονται” ανά διαστήματα, για να τα διατηρείτε υγιή.