Συνήθως λένε ότι το καλοκαίρι είναι η κατεξοχήν περίοδος που ευνοείται η ανάπτυξη των μυκήτων τόσο στα νύχια όσο στα πόδια, λόγω της ζέστης και της άμμου της θάλασσας. Ωστόσο, το φθινόπωρο είναι επίσης μία “επικίνδυνη” εποχή για την εμφάνιση μυκητιάσεων. Τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται συνήθως στο γεγονός ότι ξεκινάμε να φοράμε κλειστά παπούτσια, μέσα στα οποία αναπτύσσεται υψηλή θερμοκρασία, μία συνθήκη δηλαδή που «αγαπούν» οι μύκητες!

Η θεραπεία για μύκητες στα πόδια χρειάζεται αρκετό καιρό, ιδιαίτερη περιποίηση και συχνή παρακολούθηση από ειδικό ποδολόγο. Επειδή όμως η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα πόδια μας από τους μύκητες.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να προσέχετε είναι να αερίζετε τα πόδια σας όσο πιο συχνά γίνεται, όπως επίσης τα υποδήματά σας. Αυτό σημαίνει πως είναι καλό όταν επιστρέφετε σπίτι να βγάζετε τα παπούτσια σας, για να μπορεί το δέρμα να “αναπνέει” και να μην ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων που προκαλείται από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον ιδρώτα.

Για την τήρηση καλής υγιεινής στα πόδια σας είναι, επιπλέον, πολύ σημαντικό να τα πλένετε καλά πριν φορέσετε τα υποδήματά μας, αλλά και αφού τα βγάλετε. Ο προσεκτικός καθαρισμός των ποδιών με σαπούνι και χλιαρό νερό πρέπει να συνοδεύεται από σωστό στέγνωμα, αφού οι μύκητες “αγαπούν” την υγρασία! Για τη διατήρηση της υγιεινής των ποδιών σας, λοιπόν, πρέπει να τα στεγνώνετε καλά, δίνοντας την απαραίτητη προσοχή στα πιο ευαίσθητα στους μύκητες σημεία, όπως η περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα. Όσο για το ποιος είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος να στεγνώσετε τα πόδια σας; Το απαλό τρίψιμο με μία βαμβακερή πετσέτα ή το στέγνωμα με το πιστολάκι είναι ιδανικά για να απομακρύνουν αποτελεσματικά την υγρασία!

Για να περιορίσετε τις πιθανότητες να εμφανίσετε μύκητες στα πόδια είναι επίσης πολύ βασικό να χρησιμοποιείτε μία ειδική αντιιδρωτική πούδρα προτού φορέσετε τα παπούτσια σας. Η πούδρα θα απορροφήσει τον ιδρώτα, αποτρέποντας τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την εμφάνιση μυκήτων. Απαραίτητο είναι, ακόμα, να επιλέγετε υποδήματα καλής ποιότητας, φτιαγμένα από υλικό που επιτρέπει στο πόδι να αναπνέει, αλλά και άνετα – που δε θα σας στενεύουν και δε θα σας προξενήσουν τραυματισμούς.

Κάτι ακόμα που πρέπει να προσέχετε είναι να μην φοράτε υποδήματα ή κάλτσες συγγενών ή φίλων σας, αφού έτσι αυξάνεται η πιθανότητα να μεταφερθούν μολύνσεις από άλλους σε εσάς.

Τέλος, αποφύγετε να περπατάτε ξυπόλυτοι σε χώρους όπως αποδυτήρια ή πισίνες, αφού οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για να αναπτυχθούν εύκολα μύκητες στα πόδια ή τα νύχια.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές πρόληψης για τους μύκητες στα πόδια, μπορείτε να είστε σίγουροι πως η υγεία των ποδιών σας θα παραμείνει καλή. Εάν, παρόλ’ αυτά, εμφανίσετε οποιοδήποτε ασυνήθιστο σύμπτωμα, όπως κοκκίνισμα ή φαγούρα στην περιοχή των ποδιών, επισκεφθείτε άμεσα τον ποδολόγο σας, έτσι ώστε να φροντίσει την περιοχή και να προλάβει το πρόβλημα στο αρχικό του στάδιο, προτείνοντας την αποτελεσματικότερη θεραπεία για εσάς.