Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στα πόδια τους είναι αυτό της κακοσμίας. Οι παράγοντες στους οποίους μπορεί να οφείλεται η κακοσμία στα πόδια μπορεί να είναι διάφοροι: ο συχνότερος λόγος, όμως, που τα πόδια μυρίζουν άσχημα είναι η εμφάνιση του ιδρώτα. Και παρόλο που ο ιδρώτας μπορεί να μην μυρίζει από μόνος του, η ύπαρξη των βακτηριδίων σε συνδυασμό με τον ιδρώτα δημιουργούν δυσοσμία.

Πώς, όμως, μπορεί να αντιμετωπιστεί η δυσοσμία των ποδιών εύκολα και αποτελεσματικά;

1. Εξυπακούεται πως το πρώτο και σημαντικότερο βήμα προς την καταπολέμηση της κακοσμίας των ποδιών είναι ο καθαρισμός. Το πλύσιμο των ποδιών πρέπει να γίνεται κάθε φορά προτού βάλουμε και αφού βγάλουμε τα υποδήματα, με ένα φυσικό σαπούνι και χλιαρό νερό. Εάν δεν φροντίσουμε για την υγιεινή των ποδιών μας, εκτός από την κακοσμία, είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστούν κι άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την υγιεινή των ποδιών μας, όπως, λόγου χάρη, μύκητες στα πόδια ή στα νύχια των ποδιών.

2. Ένας ακόμα τρόπος να “προλάβουμε” την κακοσμία είναι μα φροντίζουμε να αερίζουμε και να καθαρίζουμε τακτικά τα υποδήματά μας, έτσι ώστε να μην μένει ο ιδρώτας πάνω όταν δεν τα φοράμε. Καλό είναι, μάλιστα, να μην φοράτε τα ίδια παπούτσια κάθε μέρα, για να προλαβαίνουν να αερίζονται επαρκώς και να φεύγει η όποια μυρωδιά. Επιπλέον, η χρήση αντιιδρωτικής πούδρας, ή ακόμα και απλής πούδρας ταλκ, μπορεί όχι μόνο να κρατήσει τον ιδρώτα και τη δυσοσμία μακριά, αλλά να “αφήσει” κι ένα πολύ ωραίο άρωμα στα πόδια σας, εάν είναι καθαρά.

3. Για την καταπολέμηση της κακοσμίας των ποδιών είναι καλό να φοράμε πάντα καθαρές κάλτσες, φροντίζοντας να τις αλλάζουμε κάθε φορά που φοράμε άλλα παπούτσια.

4. Κάτι που όχι μόνο ξεκουράζει και ξεπρήζει τα πόδια, αλλά διώχνει και την κακοσμία είναι ένα χαλαρωτικό ποδόλουτρο. Ιδιαίτερα αν προσθέσετε το νερό από βρασμένο φασκόμηλο, το οποίο έχει την ιδιότητα να περιορίζει τον ιδρώτα και την κακοσμία, τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα καλύτερα!

Σε περίπτωση, πάντως, που ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές και η κακοσμία των ποδιών συνεχίσει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ευθύνεται η εμφάνιση μυκήτων στα πόδια σας. Αν δείτε, λοιπόν, πως τα συμπτώματα επιμένουν, είναι καλό να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ποδολόγο, που θα φροντίσει την περιοχή με τον κατάλληλο τρόπο, τα σωστά εργαλεία και την ενδεδειγμένη θεραπεία. Ακόμα κι αν δεν πρόκειται για θέμα μυκήτων, που συνήθως είναι αυτό που προκαλεί τη δυσοσμία, ένα θεραπευτικό πεντικιούρ στο ποδολογικό κέντρο της επιλογής σας, σίγουρα θα βελτιώσει την κατάσταση των ποδιών σας, απαλλάσσοντάς σας από τις δυσάρεστες οσμές.