Η περιποίηση των νυχιών τόσο στα χέρια όσο και στα πόδια προσφέρει ένα καλαίσθητο, κομψό αποτέλεσμα αλλά κυρίως αποτελεί μια διαδικασία που σχετίζεται άμεσα με την υγεία των άκρων. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κοινά λάθη στην φροντίδα των νυχιών μας τα οποία κρύβουν κινδύνους και μπορούν να μας οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες παθήσεις. Ποια είναι αυτά και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας;

1.Λάθος κόψιμο των νυχιών και παρανυχίδων
Μια βασική ρουτίνα περιποίησης των άκρων είναι το κόψιμο των νυχιών, όμως αν αυτή γίνεται με τον λάθος τρόπο ελλοχεύουν κίνδυνοι διαφόρων παθήσεων, ακόμα και μολύνσεων. Κόβοντας πολύ βαθιά το νύχι ή αφήνοντας τις γωνίες μυτερές υπάρχει περίπτωση να τραυματίσουμε το δέρμα στην γύρω περιοχή και να δημιουργήσουμε ευνοϊκό περιβάλλον για μύκητες ή παθήσεις όπως η ονυχοκρύπτωση. Ιδιαίτερη προσοχή χρήζει επίσης και η αφαίρεση των παρονυχίδων καθώς μια λάθος κίνηση μπορεί να επιφέρει προβλήματα στην ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα νύχια.

2.Υπερβολικό λιμάρισμα στην επιφάνεια των νυχιών
Το λιμάρισμα γίνεται για να αποκτήσουν ομοιόμορφο σχήμα τα νύχια μας καθώς επίσης για να λειανθεί η επιφάνειά τους. Όμως, εάν το λιμάρισμα είναι έντονο ή γίνεται συχνά, τα νύχια γίνονται πιο λεπτά και αδύναμα με αποτέλεσμα να σπάνε ή να ξεφλουδίζουν.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τα εργαλεία (ψαλιδάκι, νυχοκόπτη, λίμα κλπ.) που χρησιμοποιείτε κατά την περιποίηση των άκρων σας: πρέπει να είναι καθαρά και αποστειρωμένα πριν από κάθε χρήση.

3.Βάψιμο νυχιών ενώ είναι βρώμικα
Πολλές γυναίκες επιλέγουν να περιποιούνται οι ίδιες τα άκρα τους, βάφοντας μόνες τα νύχια των χεριών και των ποδιών. Πριν περάσετε το βερνίκι, βεβαιωθείτε ότι τα νύχια σας είναι καθαρά, δεν έχουν υγρασία ή δυσχρωμία. Αν παρατηρήσετε τα τελευταία συμπτώματα, ίσως ήρθε η στιγμή να επισκεφθείτε έναν ποδολόγο διότι μπορεί αυτά να οφείλονται σε κάποιον μύκητα. Αφήνετε τα νύχια σας ανά διαστήματα χωρίς βερνίκι ώστε να μπορούν να αναπνέουν, διασφαλίζοντας την καλή υγιεινή τους.

4.Υγρασία στα νύχια
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε είναι να μην αφαιρούμε καλά την υγρασία είτε από τα πόδια είτε από τα χέρια μας. Πολλές φορές, όπως μετά το μπάνιο, όταν κάνουμε δουλειές στο σπίτι (π.χ. πλύσιμο πιάτων) ή το πάτημα σε υγρά πατώματα (π.χ αποδυτήρια) δεν παρατηρούμε την υγρασία που “μένει” πάνω στα άκρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούμε εν αγνοία μας ένα περιβάλλον που αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης παθήσεων και κυρίως ονυχομυκητίασης.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να σκουπίζετε καλά τα χέρια και τα πόδια σας και να φοράτε βαμβακερά προστατευτικά γάντια όταν κάνετε δουλειές και παντόφλες σε χώρους όπως είναι τα αποδυτήρια.

Η περιποίηση νυχιών των χεριών και των ποδιών είναι σημαντική παρόλο που συχνά δεν δίνουμε την απαιτούμενη προσοχή. Οι παραπάνω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε φροντίζετε τα άκρα σας με ασφάλεια, ενώ αν παρατηρήσετε κάτι διαφορετικό στην κατάσταση των νυχιών σας, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό για να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.