Οι κάλοι στα πόδια είναι μία από τις συνηθέστερες παθήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, καθώς μπορεί να προκληθούν από διάφορα αίτια. Συχνά εμφανίζονται λόγω ταλαιπωρίας των ποδιών ή ορθοστασίας, αλλά είναι πιθανόν να προκληθούν επίσης από κληρονομικότητα ή παθήσεις που συνδέονται με ορμονικές διαταραχές.

Αναλόγως με τον τύπο της επιδερμίδας του κάθε ανθρώπου, ο κάλος στο πόδι μπορεί να εμφανίζεται σε λευκό, ωχρό ή καφέ χρώμα, ενώ συχνά συνοδεύεται από πόνο που μπορεί να προκαλεί αίσθημα δυσφορίας όχι μόνο κατά το περπάτημα, αλλά ακόμα και σε στάση ανάπαυσης.

Ποια είναι τα είδη κάλων και πώς αντιμετωπίζονται οι κάλοι στα πόδια;

  1. Σκληροί κάλοι: ένα από τα πιο συχνά είδη κάλων που εντοπίζονται στα πόδια, κυρίως στην επιφάνεια του πέλματος ή στην άκρη των δαχτύλων. Αυτού του είδους οι κάλοι στα πόδια δημιουργείται τις περισσότερες φορές από συνεχείς πιέσεις στο πέλμα ή τα δάχτυλα λόγω στενού παπουτσιού ή ταλαιπωρίας από ορθοστασία.
  1. Μαλακοί κάλοι: ο μαλακός κάλος εμφανίζεται ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, αφού ο βασικός λόγος δημιουργίας αυτού του είδους κάλου είναι η μεσοδακτύλια τριβή. Αυτοί οι κάλοι στα πόδια μπορούν να αναγνωριστούν εύκολα, καθώς είναι μαλακοί, ενώ παρουσιάζουν λευκή χροιά, γεγονός που οφείλεται στην ύπαρξη υγρασίας ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, είτε λόγω ιδρώτα είτε λόγω μη επαρκούς στεγνώματος της περιοχής μετά την επαφή με το νερό.
  1. Πελματιαίοι κάλοι: αυτό το είδος κάλου (αλλιώς, τύλος) εμφανίζεται στο πέλμα, όπως δηλώνεται από το όνομά του. Παρόλο που είναι μικρός, προκαλεί πόνο – δυσφορία στον ασθενή. Ο κάλος αυτός παρουσιάζει στο κέντρο του ένα κερατινικό βύσμα και βρίσκεται συνήθως στο κάτω μέρος του πέλματος, στο μετατάρσιο.
  1. Αγγειακοί/ Νευροαγγειακοί κάλοι: οι κάλοι αυτοί δημιουργούνται στα πόδια λόγω βλάβης που προκαλείται στα αγγεία ή τα νεύρα στο σημείο όπου υπάρχουν ήδη κάλοι. Ο αγγειακός/ νευροαγγειακός κάλος αποτελεί στην ουσία την επιδείνωση της κατάστασης ενός κάλου που προϋπάρχει και έχει υποστεί πίεση ή περισσότερη ταλαιπωρία, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει σημαντική βλάβη.

Επειδή οι κάλοι στα πόδια μπορεί να γίνουν αρκετά επώδυνοι, με συνέπεια να δυσκολεύουν την καθημερινότητα των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτούς, είναι σημαντικό να ακολουθούνται ορισμένες συμβουλές για προφύλαξη ή αποσυμφόρηση από την πάθηση αυτή.

Εκτός από την επιλογή των σωστών, μαλακών, άνετων παπουτσιών, είναι απαραίτητη η χρήση ειδικής ενυδατικής κρέμας που μαλακώνει τις σκληρύνσεις, ενώ ωφέλιμο είναι επίσης ένα σύντομο, χλιαρό ποδόλουτρο που θα ανακουφίσει την ταλαιπωρημένη περιοχή.

Ακόμα, για την περιποίηση των ποδιών σας και τη θεραπεία των κάλων είναι προτιμότερο να εμπιστευθείτε έναν ειδικό, πιστοποιημένο ποδολόγο, από το να καταφύγετε σε κάποιο κέντρο αισθητικής με κίνδυνο να προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά. Ο ποδολόγος όχι μόνο θα προχωρήσει στη αποτελεσματική θεραπεία των ποδιών σας, αλλά ακόμα θα μπορέσει να σας συμβουλεύσει για την κατάλληλη φροντίδα της περιοχής.