Τα πόδια είναι ένα από τα σημεία του ανθρώπινου σώματος που δέχονται συνήθως τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία, εφόσον μεταφέρουν το όλο το υπόλοιπο σώμα. Πολλές φορές, λοιπόν, μπορεί να πονούν, να πρήζονται ή να δείχνουν σημάδια στα οποία δε δίνουμε σημασία. Ωστόσο, πολλές είναι οι ιατρικές έρευνες που δείχνουν πως τα πόδια μας “μιλάνε” για τις παθήσεις που μπορεί να κρύβει ο οργανισμός μας, δείχνοντάς μας προβλήματα υγείας από τα οποία μπορεί να πάσχουμε.

Ποια προβλήματα υγείας φαίνονται στα πόδια μας και εμείς να τα αγνοούμε;

  1. Η φαγούρα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει κάποιος στα πόδια του. Η φαγούρα σίγουρα μπορεί να οφείλεται σε κάποιο αφρόλουτρο ή προϊόν περιποίησης των ποδιών. Παρόλα αυτά, αν δείτε ότι επιμένει ή εάν εξετάζοντας τα πόδια σας εντοπίσετε ερυθρότητα, εξανθήματα ή αντιληφθείτε πως το δέρμα είναι πιο παχύ από ό,τι σε άλλα σημεία, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό ποδολόγο, καθώς αυτά τα συμπτώματα είναι συνηθισμένα σε περιπτώσεις μυκητίασης ή ψωρίασης.
  1. Ένα ακόμα σύμπτωμα που εμφανίζουν αρκετοί άνθρωποι, αλλά συνήθως αγνοούν, είναι αυτό των κίτρινων ή μαύρων νυχιών. Το σύμπτωμα αυτό ενδεχομένως οφείλεται σε κάποιο χτύπημα στο νύχι, που πιθανόν να έχει προκαλέσει κάποιο εσωτερικό αιμάτωμα. Ωστόσο, η αλλαγή του χρώματος των νυχιών μας μπορεί να καταδεικνύει κάποια μόλυνση που σχετίζεται με μύκητες. Σε αυτή την περίπτωση, εκτός από τη μεταβολή του χρώματος στα νύχια, συνήθως παρουσιάζεται και μεταβολή στην “ποιότητα” του νυχιού, όπως λόγου χάρη να τρίβεται ή να σπάει εύκολα. Εάν εντοπίσετε αυτό το σύμπτωμα, καλό είναι να συμβουλευτείτε άμεσα τον ποδολόγο σας, καθώς η θεραπεία των νυχιών από τους μύκητες μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο για την πλήρη ίασή τους.
  1. Αρκετοί άνθρωποι παραπονιούνται πως έχουν πληγές στα πόδια τους που δεν κλείνουν. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει την ασθένεια του διαβητικού ποδιού, αφού ο διαβήτης είναι μία από τις παθήσεις που επηρεάζει τη δυνατότητα επούλωσης των πληγών. Ο διαβήτης επίσης επηρεάζει την αισθητικότητα του ποδιού, με αποτέλεσμα ο ασθενής πολλές φορές να μην συνειδητοποιεί το πρόβλημα. Ένας άλλος λόγος που οι πληγές δεν κλείνουν εύκολα μπορεί να είναι η κακή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, εάν εντοπίσετε σχετικό πρόβλημα, απευθυνθείτε άμεσα στον ειδικό ποδολόγο, για να σας καθοδηγήσει στην ίαση της πάθησης.
  1. Παρόλο που συχνά θεωρείται έλλειψη ασβεστίου, η ύπαρξη λευκών στιγμάτων ή σημείων στα νύχια μπορεί να οφείλεται σε κάποιο τραυματισμό ή σε κάποια υποβόσκουσα ασθένεια, από απλή μόλυνση ή ψωρίαση έως κάτι σοβαρότερο όπως κάποια πάθηση του ήπατος. Γι” αυτό καλό είναι, εάν εντοπίσετε άσπρα σημεία στα νύχια σας, να μην το αγνοήσετε, αλλά να επισκεφθείτε τον ποδολόγο σας, για να δείτε πού οφείλεται το σύμπτωμα.

Είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε σημασία σε όλες τις “προειδοποιήσεις” που μας δίνουν τα πόδια μας, εφόσον μπορούν να μας “σώσουν” από δύσκολες καταστάσεις. Γι” αυτό, λοιπόν, είναι σημαντικό να εξετάζουμε συχνά τα πόδια μας για τυχόν άλλα προβλήματα υγείας.