Η ονυχομυκητίαση είναι μία πάθηση των νυχιών κατά την οποία το νύχι προσβάλλεται από μύκητες. Είναι γνωστό ότι τους μύκητες νυχιών προκαλούν τα δερματόφυτα και τα μη δερματόφυτα, όπως επίσης η κάντιντα. Η συχνότητα των ονυχομυκητιάσεων είναι εξαιρετικά μεγάλη, αφού συνήθως προσβάλλει ένα ή  περισσότερα νύχια στα χέρια ή τα πόδια. Τα δερματόφυτα που προσβάλλουν τον όνυχα, ανάλογα με το πού εντοπίζονται, προκαλούν περιφερική, κεντρική, επιπολής ή ολική ονυχομυκητίαση.

Η ανάπτυξη των μυκήτων συνήθως οφείλεται ή εντείνεται από τη μούχλα, που προέρχεται από υγρασία. Οι άνθρωποι που έχουν δυσλειτουργία στο αρτηριακό, λεμφικό ή κυκλοφορικό σύστημα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από μήκυτες νυχιών. Οι ονυχομυκητιάσεις προσβάλουν συνήθως άτομα μεγάλης ηλικίας, από 40 έως 65 ετών. Σπανιότερα οι μύκητες νυχιών εμφανίζονται σε νεότερες ηλικίες.

Η κλινική εικόνα των μηκύτων στα νύχια έχει διάφορες μορφές. Αυτή που εμφανίζεται συχνότερα είναι γνωστή ως «περιφερική ονυχομυκητίαση», που παρουσιάζεται ως κηλίδα άσπρου ή κίτρινου χρώματος στην άκρη του νυχιού. Με την εξέλιξη της μόλυνσης, τα προσβεβλημένα από μήκυτες νύχια γίνονται πιο θαμπά, τρίβονται εύκολα, γίνονται παχύτερα και μαζεύουν λευκωπό υλικό κάτω από το ελεύθερο άκρο τους.  Παράλληλα, αρχίζουν να αναδύουν μία δυσάρεστη οσμή. Εάν οι μύκητες στα νύχια προχωρήσουν σε σοβαρότερο στάδιο, το προσβεβλημένο νύχι ανασηκώνεται, ενώ στη συνέχεια αποκολλάται από την κοίτη του. Επιπλέον, πονάει και επιμολύνεται από άλλα μικρόβια, προκαλώντας περαιτέρω φλεγμονές.

Η καντιντιασική ονυχομυκητίαση είναι πιο σοβαρή πάθηση των νυχιών, στην οποία παρατηρείται κιτρινοπράσινη χροιά με οριζόντιες αυλακώσεις, ερυθρότητα και πόνος πάνω και γύρω από το νύχι (παρωνυχία), ενώ μπορεί να βγάζει και πύον, μέχρι το νύχι να αποκολληθεί και να καταστραφεί.

Η ονυχομυκητίαση είναι μεταδοτική νόσος, που σημαίνει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να προσβάλει άλλα σημεία του ίδιου ατόμου ή συγγενικά πρόσωπα. Ακόμα, οι μύκητες των νυχιών μπορεί να αποτελέσουν αιτία για πρόκλήση αλλεργικών αντιδράσεων ή φλεγμονώδων ασθενειών, όπως λόγου χάρη, έκζεμα, γάγγραινα, ερυσίπελας, οζώδες ερύθημα μεταξύ άλλων.

Μύκητες νυχιών θεραπεία:

Η ονυχομυκητίαση είναι μια αντιμετωπίσιμη πάθηση. Ωστόσο, η θεραπεία της δεν αποτελεί απλή διαδικασία, ιδίως όταν τα νύχια είναι παραμελημένα και η βλάβη έχει προχωρήσει. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής πρέπει να οπλιστεί με υπομονή, τηρώντας ορισμένους κανόνες για τη θεραπεία των νυχιών του, ακολουθώντας, δηλαδή, την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή που ορίζει ο ιατρός του και πηγαίνοντας στον ποδολόγο σε τακτά χρονικά διαστήματα για περιποίηση ποδιών.

Στο ποδολογικό μας κέντρο προβαίνουμε σε αφαίρεση του αποκολλημένου νυχιού με τον τεχνικό μας εξοπλισμό, ενώ καθαρίζουμε την περιοχή με ειδικά αντιμυκητιακά – αντισηπτικά σκευάσματα. Μέρος της θεραπείας αποτελεί επίσης η απολύμανση των μολυσμένων από μύκητες υποδημάτων με ειδικά αντιμυκητιακά σπρέι.

Συμβουλή του ποδολόγου:

Η πρόληψη είναι ένα από τα βασικότερα σημεία μιας επιτυχημένης θεραπείας. Πώς μπορείτε λοιπόν να προστατευθείτε από τους μύκητες νυχιών:

  • Φοράτε κλειστά υποδήματα όσο λιγότερο γίνεται.
  • Χρησιμοποιείτε βαμβακερές κάλτσες τις οποίες αλλάζετε συχνά και μη φοράτε κάλτσες όταν κοιμάστε. Αφήνετε το πόδι να αερίζεται.
  • Μετά το μπάνιο ή το κολυμβητήριο στεγνώνετε καλά τα πόδια, με ιδιαίτερη φροντίδα ανάμεσα στα δάκτυλα.
  • Μην περπατάτε ξυπόλητοι και μην μοιράζεστε τις παντόφλες και τα υποδήματα σας.
  • Προσέξτε να μην τραυματίζετε τα νύχια σας με σκληρά και στενά παπούτσια.
  • Μην αφήνετε ανεξέλεγκτες προδιαθεσικές καταστάσεις που ευνοούν τους μύκητες π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, αγγειακές διαταραχές άκρων.