Πολλές φορές μπορεί να τα αγνοούμε, αλλά τα νύχια τόσο των χεριών όσο και των ποδιών μας μπορούν να μας “πουν” πολλά για την υγεία μας. Είτε πρόκειται για μία μεταβολή στην υφή ή το σχήμα τους, είτε για κάποια αλλαγή στο χρώμα τους, είναι σημαντικό να δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στα νύχια μας, αφού πολλές φορές μπορούν να μας αποκαλύψουν ακόμα και πολύ σημαντικά προβλήματα υγείας.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι συχνότερες ενδείξεις που πρέπει να μας κινητοποιήσουν και ποιες παθήσεις “κρύβονται” πίσω από αυτές;

Ένα από τα συχνότερα συμπτώματα που παρατηρούμε στα νύχια είναι το κίτρινο χρώμα που παρουσιάζουν. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Αν είστε γυναίκα και έχετε συνέχεια βαμμένα τα νύχια σας, όταν τα ξεβάψετε, μπορεί να είναι κιτρινισμένα. Παρόλα αυτά, για το χρωματισμό αυτό μπορεί να φταίει και τυχόν πρήξιμο στην περιοχή των ποδιών ή των χεριών. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, η επιφάνεια των νυχιών γίνεται πιο χοντρή. Επιπλέον, το κιτρίνισμα στα νύχια μπορεί να είναι ένδειξη μηκυτίασης ή ψωρίασης.

Ένα ακόμα συχνό σύμπτωμα που αντιμετωπίζουν πολλοί από εμάς είναι το να σπάνε εύκολα τα νύχια. Το σπάσιμο των νυχιών μπορεί να οφείλεται σε λιγότερο σημαντικούς παράγοντες, όπως λόγου χάρη στο γεγονός ότι μπορεί να έχουμε τη συνήθεια να “τρώμε” τα νύχια μας, με συνέπεια αυτά να αποδυναμώνονται και να σπάνε εύκολα. Παρόλα αυτά, η λέπτυνση και το εύκολο σπάσιμο των νυχιών μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρότερων παθήσεων όπως ο θυρεοειδής ή η αναιμία.

Ακόμα, πολύς κόσμος παρουσιάζει αυλακώσεις στα νύχια του, δηλαδή γραμμές κατά μήκος της επιφάνειάς τους. Ενώ, όμως, τις περισσότερες φορές δεν δίνουμε καν σημασία σε αυτό, η αλλαγή αυτή μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: από έναν μικρής σημασίας τραυματισμό των νυχιών έως κάποια πιο σοβαρή ασθένεια όπως ο διαβήτης ή κάποια δυσλειτουργία του κυκλοφορικού.

Τέλος, κάποιες φορές μπορεί να παρατηρούμε πως οι άκρες των νυχιών – συνήθως στα πόδια – μεγαλώνοντας εισχωρούν μέσα στο δέρμα του δαχτύλου. Αυτό το σύμπτωμα είναι πιθανόν να αποτελεί ένδειξη τόσο κάποιας ασθένειας των πνευμόνων όσο ασθενειών που παρουσιάζονται στο συκώτι ή στο έντερο.

Τα συμπτώματα που μπορεί να εντοπίσετε στα νύχια σας δεν πρέπει να σας πανικοβάλλουν, όμως, σε κάθε περίπτωση, ένας ειδικός γιατρός θα μπορέσει να σας συμβουλεύσει σχετικά με την πάθηση που μπορεί να “φαίνεται” στα χέρια ή τα πόδια σας. Συμβουλευτείτε, λοιπόν, τον ποδολόγο σας, για να σας κατευθύνει κατάλληλα σχετικά με το πώς πρέπει να κινηθείτε με βάση την κατάσταση των νυχιών σας.