Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει πολύς κόσμος, και ειδικά οι γυναίκες, με τα πόδια τους είναι ότι είναι μονίμως κρύα, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του υπόλοιπου σώματος. Πού μπορεί να οφείλεται, όμως, και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Η συνηθέστερη αιτία για το σύμπτωμα αυτό είναι η κακή κυκλοφορία του αίματος. Οι δυσλειτουργίες του κυκλοφορικού συστήματος μπορούν να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα στον οργανισμό, αφού το αίμα βοηθά τα όργανα να λειτουργούν σωστά, διατηρώντας την ιδανική θερμοκρασία στο σώμα. Σε περίπτωση, λοιπόν, που το κυκλοφορικό μας δεν λειτουργεί σωστά, το αίμα δυσκολεύεται να φτάσει ως τα άκρα μας, δηλαδή τα χέρια και τα πόδια, με αποτέλεσμα να τα νιώθουμε παγωμένα. Όσο για το πού μπορεί να οφείλεται η κακή κυκλοφορία του αίματος; Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, με συχνότερη το διαβήτη, ο οποίος μπορεί να ευθύνεται επίσης για άλλες παθήσεις των άκρων, όπως το διαβητικό πόδι.

Τα κρύα πόδια που μπορεί να μας ταλαιπωρούν, ωστόσο, ίσως είναι συνέπεια της υπεριδρωσίας. Η υπεριδρωσία είναι μία πάθηση, κατά την οποία ο άνθρωπος ιδρώνει παραπάνω από το κανονικό. Η αυξημένη εφίδρωση, ιδιαίτερα όταν είμαστε έξω και φοράμε τα παπούτσια μας για πολλές ώρες συνεχόμενα, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμοκρασία των ποδιών μας. Ωστόσο, όταν η θερμότητα χάνεται από τα πέλματά μας, νιώθουμε πως τα κάτω άκρα μας παγώνουν, παρόλο που η θερμοκρασία του σώματός μας μπορεί να είναι εντελώς φυσιολογική.

Άλλες αιτίες στις οποίες μπορεί να οφείλονται τα κρύα πόδια είτε αφορούν βλάβες όπως η περιφερική νευροπάθεια, της οποίας το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι τα κρύα πόδια, είτε οφείλονται σε άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση της διαμέτρου των αγγειών μας, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες που κάνει πολύ κρύο το σύμπτωμα αυτό είναι πολύ ενοχλητικό. Γι” αυτό, είναι καλό να έχετε υπόψιν σας μερικές χρήσιμες συμβουλές για να το αντιμετωπίσετε:

1. Προσπαθήστε να μην μένετε ακίνητοι. Η ακινησία δεν βοηθά το αίμα να κυκλοφορεί σε όλο το σώμα, γι” αυτό και κρυώνουμε. Όσο βρισκόμαστε σε κίνηση, όμως, η θερμοκρασία του σώματος βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Εάν, ωστόσο, είναι η ώρα που ξεκουράζεστε, απλώστε στα πόδια σας μία θερμαντική αλοιφή που θα βοηθήσει πολύ την κατάσταση.
2. Φροντίστε να επιλέγετε παπούτσια με ζεστή επένδυση, που κρατούν το κρύο μακριά από τα πόδια σας. Ακόμα, μην ξεχνάτε να φοράτε τις κατάλληλες, βαμβακερές κάλτσες που θα κρατήσουν τα πόδια σας ζεστά, χωρίς, όμως, να τα αφήσουν να ιδρώσουν.
3. Καταναλώστε ζεστές σούπες και αφεψήματα, προσθέτοντας κάποιο πικάντικο συστατικό που βοηθά το αίμα να κυκλοφορεί καλύτερα στο σώμα σας.
4. Επισκεφθείτε τον ειδικό ποδολόγο σας, που θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα για τον τρόπο αντιμετώπισης των κρύων ποδιών.