Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους εμφανίζουν φουσκάλες στα πέλματά τους, είτε εξαιτίας της χρήσης στενών και άβολων υποδημάτων, είτε από συχνή αθλητική δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο. Οι φουσκάλες προκύπτουν από την έντονη, συνεχή τριβή με τα παπούτσια και έχουν ως αποτέλεσμα τον ερεθισμό των ποδιών: το σημείο στο οποίο εμφανίζονται είναι συνήθως ερυθρό, ενώ η φουσκάλα έχει μέσα υγρό – πύον και πονάει πολύ, ενώ, εάν δεν είστε προσεκτικοί, μπορεί να μολυνθεί, προκαλώντας σας ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία.

Πώς μπορείτε να φροντίσετε την περιοχή, μέχρι να πάτε στον ειδικό ποδολόγο που θα φροντίσει σωστά τα πέλματά σας;

Το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να αφήσετε τα πόδια σας να αναπνεύσουν. Ακριβώς επειδή οι φουσκάλες στα πόδια δημιουργούνται από την τριβή και την πίεση που δέχονται τα πέλματα από τα παπούτσια, είναι καθοριστικό το μέγεθος των υποδημάτων που θα επιλέγετε να φοράτε: φροντίστε, λοιπόν, τα παπούτσια σας να είναι άνετα και μαλακά, έτσι ώστε να μην ακουμπούν στο σημείο του ποδιού σας που έχει δημιουργηθεί η φουσκάλα. Ακόμα, προσέχετε τα παπούτσια σας να είναι καθαρά και, σε περίπτωση που θέλετε να φορέσετε κάλτσες, να είναι κι αυτές καθαρές και απαλές. Ωστόσο, όταν δεν είναι απαραίτητο να βγείτε εκτός σπιτιού, αποφύγετε να φοράτε παπούτσια, προκειμένου να μην πιέζεται περισσότερο το σημείο με τη φουσκάλα.

Επιπλέον, για να αποφύγετε την πρόκληση μόλυνσης, είναι αναγκαίο να κρατάτε την περιοχή της φουσκάλας καθαρή, πλένοντας το σημείο προσεκτικά – έτσι ώστε να μην σπάσει η φουσκάλα – με χλιαρό νερό και σαπούνι.

Είναι καλύτερο να μην προσπαθήσετε να σπάσετε τη φουσκάλα, αφού εάν ανοίξει, μπορεί το σημείο να μολυνθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα στα πόδια σας. Παρόλα αυτά, στην περίπτωση που η φουσκάλα στο πόδι σας ανοίξει τυχαία, εάν για παράδειγμα χτυπήσετε σε εκείνο το σημείο και σπάσει, μην αμελήσετε να φροντίσετε άμεσα την περιοχή. Αρχικά, βεβαιωθείτε πως έχει φύγει όλο το υγρό μέσα από τη φουσκάλα, πιέζοντάς το με βαμβάκι, στο οποίο έχετε ρίξει αντισηπτικό. Προσέξτε, όμως, να μην απομακρύνετε την πέτσα, αφού είναι μεγάλος ο κίνδυνος να πάθετε κάποια μόλυνση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε άμεσα τον ποδολόγο σας σε περίπτωση που εμφανίσετε φουσκάλες στα πόδια ή τα πέλματά σας, καθώς εκείνος θα μπορέσει να φροντίσει κατάλληλα την περιοχή και να σας δώσει τις σωστές συμβουλές για να περιποιηθείτε τα πόδια σας, αλλά και να τα προφυλάξετε από προβλήματα υγείας στο μέλλον.