Η κατάσταση των άκρων μας και συγκεκριμένα των ποδιών μας είναι πολύ σημαντική για τη συνολική κατάσταση της υγείας μας. Στην προσπάθειά μας, λοιπόν, να διασφαλίσουμε πως όλα «βαίνουν καλώς» με τα πόδια μας, μπαίνουμε στη διαδικασία να διαβάζουμε διάφορες πληροφορίες ή να ακούμε γνώμες από γνωστούς μας. Ποιοι είναι, όμως, οι μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύουμε για τα πόδια μας;

1. Είναι καλύτερο τα παπούτσια μας να μην έχουν τακούνι
Σύμφωνα με αμέτρητες μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ψηλά τακούνια έχουν κριθεί “ένοχα” για την πρόκληση διάφορων δυσμορφιών στα πόδια. Μάλιστα, οι ορθοπεδικοί αποτρέπουν τις γυναίκες να φορούν πολύ ψηλά τακούνια σε καθημερινή βάση για το λόγο αυτό. Ωστόσο, ούτε η ανυπαρξία τακουνιού κάνει καλό στα πόδια μας: Τα παπούτσια χωρίς καθόλου τακούνι μπορεί να επιβαρύνουν εξίσου την υγεία των ποδιών, επηρεάζοντας τους τένοντες και τα γόνατα. Η καλύτερη λύση, λοιπόν, είναι να φοράμε ένα χαμηλό τακούνι, γύρω στα 4-5 εκατοστά.
2. Οι μύκητες στα πόδια και τα νύχια δεν φέυγουν ποτέ
Ιδιαίτερα όσοι έχουν προσβληθεί στο παρελθόν από μύκητες στα νύχια ή τα πόδια τους, έχουν σίγουρα ακούσει από κάποιον πως, ακόμα και αν ξεπεράσουν το πρόβλημα με εξειδικευμένη θεραπεία από τον ειδικό ιατρό, θα ξαναπροσβληθούν οπωσδήποτε από μύκητες στο μέλλον. Η αλήθεια είναι πως η θεραπεία για μύκητες μπορεί να είναι αρκετά κουραστική και χρονοβόρα – ανάλογα με το σημείο και το στάδιο της μόλυνσης. Παρόλα αυτά, οι πιθανότητες να ξαναεμφανίσει κάποιος μύκητες εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τον τρόπο που φροντίζει ο ίδιος τα πόδια του: εάν παραμελεί τους κανόνες σωστής υγιεινής και δεν προσέχει, λόγου χάρη, να στεγνώνει καλά τα πόδια του έπειτα από το μπάνιο, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει πάλι μύκητες στο μέλλον.
3. Οι σκληρύνσεις στα πόδια και τα πέλματα “φέυγουν” εύκολα με ενυδατική κρέμα
Τα ξηρά ή σκασμένα σημεία στα πόδια είναι προβλήματα που απασχολούν πολύ κόσμο και ιδιαίτερα τις γυναίκες. Αντίστοιχα, είναι πολλές οι κρέμες που “υπόσχονται” βελούδινο αποτέλεσμα στα άκρα. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι τόσο εύκολο, αφού η συσσώρευση κερατοποιημένων κυττάρων στα πέλματα δεν αφήνουν την κρέμα να εισχωρήσει. Εάν το πρόβλημα, λοιπόν, είναι πολύ μεγάλο, χρειάζεται ο κατάλληλος εξοπλισμός που θα προετοιμάσει σωστά τα πέλματα για να δεχθούν εντατική ενυδάτωση. Επομένως, ίσως χρειαστεί να επισκεφθείτε τον ποδολόγο σας, για να αντιμετωπιστεί σωστά και άμεσα το πρόβλημα.

Αυτοί είναι μόνο κάποιοι από τους μύθους γύρω από την υγεία των ποδιών που πολλοί πιστεύουν λανθασμένα. Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τα πόδια σας, επικοινωνήστε με έναν ειδικό ποδολόγο που θα σας κατατοπίσει και θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα.