Η υπερκεράτωση ποδιών είναι μία πάθηση που εμφανίζεται στα πόδια και προκαλεί συσσώρευση κερατοποιημένων κυττάρων στην κεράτινη στοιβάδα του δέρματος από διάφορες μηχανικές πιέσεις (π.χ. ακατάλληλο παπούτσι). Η συστηματική πίεση και το βάρος του σώματος έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση κερατοποιημένων κυττάρων στα σημεία όπου ασκείται η πίεση/ τριβή. Έτσι, στα σημεία αυτά το δέρμα μοιάζει να καλύπτεται από στρώσεις υπόλευκων νεκρών κυττάρων, προκαλώντας την υπερκεράτωση ποδιών.

Οι δυσμορφίες πελμάτων όπως η βλαισοποδία, η κοιλοποδία, η πλατυποδία, η ραιβοποδία επηρεάζουν την αύξηση των υπερκερατώσεων. Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει μια δυσμορφία, δεν υπάρχει σωστή βάδιση που, σε συνδυασμό με ακατάλληλα υποδήματα, να κάνει τις μηχανικές πιέσεις επώδυνες. Έτσι, το δέρμα χάνει την ελαστικότητα του, ενώ γίνεται σκληρό και τραχύ.

Θεραπεία για την υπερκεράτωση ποδιών:

Με τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό που διαθέτουμε στο ποδολογικό μας κέντρο, προχωρούμε στην περιποίηση ποδιών, καθαρίζοντας σε πρώτη φάση την περιοχή που εμφανίζει υπερκερατώσεις και αφαιρώντας τα κερατοποιημένα κύτταρα. Ανάλογα με την περίπτωση, προτείνουμε επίσης κάποια κρέμα με τη χρήση της οποίας το δέρμα διατηρείται μαλακό και ελαστικό. Σε δεύτερη φάση, προτείνουμε τη χρήση ορθωτικού πέλματος, ώστε να μειωθεί η ασκούμενη πίεση στα ευπαθή σημεία. Με αυτόν τον τρόπο, πετυχαίνουμε την πλήρη ίαση για την υπερκεράτωση ποδιών.