Μερικές από τις επιπλοκές που προκαλούνται από την υπερκεράτωση των πελμάτων είναι η δημιουργία ραγάδων και κάλων. Ραγάδες (σκασίματα στο δέρμα) μπορούν να εμφανιστούν σε όλη την επιφάνεια του πέλματος, με συχνότερη εμφάνιση στη φτέρνα και το μετατάρσιο.  Το υγιές δέρμα  του ανθρώπου έχει φυσική ελαστικότητα, όταν όμως προσβάλλεται από έντονες υπερκερατώσεις, αναπόφευκτα δημιουργούνται ραγάδες στα πέλματα. Αν δεν αντιμετωπιστούν μπορούν να φτάσουν μέχρι και το χόριο, όπου αιμορραγούν, προκαλώντας οξύ πόνο στο ασθενή.  Τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη είναι ακόμη πιο ευάλωτα στο να εμφανίσουν ραγάδες στα πέλματα, διότι διατρέχουν τον κίνδυνο δημιουργίας άτονου έλκους.

Ως αίτια εμφάνισης μπορούν να θεωρηθούν τα ακατάλληλα υποδήματα, το βάρος του σώματος, οι δυσμορφίες πελμάτων, όπως επίσης ορισμένες κληρονομικές διαταραχές.

Θεραπεία για τις ραγάδες στα πέλματα:

Στο Ποδολογικό μας κέντρο αντιμετωπίζουμε τις ραγάδες στα πέλματα με σύγχρονο εξοπλισμό, αναίμακτα και χωρίς πόνο. Με τη χρήση ειδικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούμε, προχωρούμε στη θεραπεία των ποδιών, βοηθώντας το δέρμα να αποκτήσει ξανά τη φυσική του ελαστικότητα.

Συμβουλές από τον ποδολόγο για αποφυγή ή μείωση επανεμφάνισης των συμπτωμάτων:

  • Φοράμε πάντα κατάλληλα υποδήματα (το καλό δεν είναι απαραίτητο να είναι ακριβό). Η χρήση ορθωτικού πέλματος μακροπρόθεσμα είναι μια επιθυμητή κίνηση. Το ορθωτικό πέλμα καλυτερεύει την βάδιση, απορροφώντας τους κραδασμούς από τη μέση, με αποτέλεσμα να βοηθά με αυτόν τον τρόπο όλη τη μυοσκελετική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.
  • Προσφεύγουμε στον ποδολόγο για περιποίηση ποδιών και καθαρισμό σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Κάνουμε περιποίηση ποδιών κατ’ οίκον. Φροντίζουμε το πέλμα με ενυδατικές σκευάσματα, ακολουθώντας ταυτόχρονα στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

Οι ραγάδες στα πέλματα είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις από τη δημιουργία υπερκερατώσεων στο πέλμα, αλλά θεραπεύονται εύκολα και αποτελεσματικά με τη βοήθεια ενός ειδικού ποδολόγου.