Οι κάλοι ποδιών και οι σκληρύνσεις οφείλονται στην πάχυνση της κεράτινης στιβάδας του δέρματος, όπου τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται με μεγάλη ταχύτητα. Όταν η επιδερμίδα έρχεται αντιμέτωπη με συνεχή πίεση ή τριβή, αντιδρά με το σχηματισμό σκληρής επιδερμίδας. Εάν η πίεση επιμείνει, μπορεί να οδηγηθούμε στο σχηματισμό κάλου με σκληρό πυρήνα στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδα, προκαλώντας πόνο. Ο πυρήνας του κάλου αποκαλείται συνήθως «ρίζα» του κάλου και συνήθως με μία απλή πίεση προκαλεί υπερβολικό πόνο.

Οι κάλοι ποδιών λειτουργούν προειδοποιητικά για την ανάπτυξη επιπλέον επιπλοκών στο διαβητικό πόδι, όπως επίσης για την κατάταξη του ασθενή ως διαβητικού.

Οι κάλοι στα πόδια διακρίνονται σε διάφορα είδη, όπως σκληροί, μαλακοί, αγγειακοί, αγγειονευρώδεις, πολλαπλοί, ορθοπεδικοί ή μεσοδακτυλιακοί (μάτι χήνας). Ένας άλλος κάλος στο πόδι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι αυτός που εμφανίζεται κάτω από την πλάκα του νυχιού.

Αντιμετώπιση και θεραπεία κάλων:

Ο ποδολόγος θα εντοπίσει τα σημεία υψηλής πίεσης και τα αίτια αυτών. Στο Ποδολογικό Κέντρο μας έχουμε την κατάλληλη γνώση και εμπειρία, ώστε σε συνδυασμό με τον κατάλληλο επαγγελματικό εξοπλισμό, οι κάλοι ποδιών να αντιμετωπιστούν επιτυχώς, ανεξάρτητα από το είδος τους.

Για τη θεραπεία κάλων στο πόδι ακολουθούμε συγκεκριμένη διαδικασία: Αρχικά, προβαίνουμε σε αφαίρεση της υπερκεράτωσης γύρω από τον κάλο, ενώ στη συνέχεια στην εκπυρήνωση του κάλου. Με τα κατάλληλα σκευάσματα βοηθάμε στην γρήγορη επούλωση των κάλων. Σε περίπτωση φλεγμονώδους κάλου, χρησιμοποιούμε επιπλέον soft laser για αντισηπτικούς λόγους και ταχύτερη επούλωση.

Για τους κάλους κάτω από το νύχι απομακρύνουμε το σώμα του νυχιού, ενώ έπειτα προχωρούμε με μεγάλη προσοχή στην εκπυρήνωση του κάλου που βρίσκεται στην κοίτη της ονυχαίας πλάκας. Στη συνέχεια, ο ποδολόγος προχωρά στην  απομάκρυνση των υπερκερατώσεων και εκπυρήνωση των κάλων.

Οι κάλοι ποδιών είναι σίγουρα μία πάθηση στα πόδια που εμφανίζεται αρκετά συχνά, όμως είναι πλήρως ιάσιμη και εύκολα αντιμετωπίσιμη από τον ειδικό ποδολόγο.