Η ψωριασική ονυχία ή ψωρίαση νυχιών είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο. Η συγκεκριμένη μορφή ψωρίασης, σύμφωνα με μελέτες, εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς που πάσχουν ήδη από ψωρίαση δέρματος. Μάλιστα, επειδή τα συμπτώματά της μοιάζουν αρκετά με αυτά της ονυχομυκητίασης, πολλές φορές μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στον ασθενή.

Ποια είναι, όμως, τα συνηθέστερα συμπτώματα που υποδηλώνουν πως μπορεί να πάσχουμε από ψωρίαση στα νύχια;

Ένα από τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας θορυβήσουν είναι τα πολύ μαλακά, εύθραυστα νύχια. Εάν τα νύχια σας αρχίσουν να σπάνε εύκολα ή να ξεφλουδίζουν, είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από ψωρίαση.

Επιπλέον, αν παρατηρήσετε πως τα νύχια σας παρουσιάζουν αλλοιώσεις στην επιφάνειά τους, εάν δηλαδή έχουν σχήμα κύματος, έχουν γραμμές, βαθουλώματα ή σκασίματα, είτε στη βάση του νυχιού είτε στην άκρη του, καλό είναι να συμβουλευτείτε άμεσα τον ποδολόγο σας, για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα άμεσα.

Ένα ακόμα συχνό σύμπτωμα, πίσω από το οποίο μπορεί να “κρύβεται” η ψωρίαση στα νύχια, είναι η αλλαγή στο χρωματισμό τόσο του νυχιού όσο του δέρματος κάτω από αυτό: μία από τις αλλαγές που πολλοί παρατηρούν συχνά είναι η εμφάνιση λευκών κηλίδων πάνω στην επιφάνεια του νυχιού (που συνήθως ερμηνεύεται λανθασμένα σαν έλλειψη ασβεστίου) ή η λευκονυχία, δηλαδή ο λευκός αποχρωματισμός όλης της επιφάνειας του νυχιού. Μία ακόμα αλλοίωση που μπορεί να υποκρύπτει ψωρίαση στα νύχια είναι η εμφάνιση κίτρινων ή ερυθρών περιοχών -ειδικά στο λευκό τόξο στη βάση του νυχιού. Ερυθρό χρώμα μπορεί, επίσης, να παρουσιάσει και η περιοχή του δέρματος γύρω από τα νύχια.

Μία από τις σημαντικότερες ενδείξεις πως τα νύχια σας έχουν προσβληθεί από ψωρίαση είναι εάν παρατηρείτε πως το δέρμα κάτω από το νύχι έχει γίνει παχύτερο. Φροντίστε να μην αγνοήσετε αυτό το σύμπτωμα, καθώς μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση του νυχιού, το οποίο συνήθως αρχίζει να ξεκολλάει, ξεκινώντας από την άκρη του νυχιού. Σταδιακά, η αποκόλληση επεκτείνεται προς τη ρίζα του, με αποτέλεσμα ο ασθενής να καταλήγει να χάσει το νύχι του ολοκληρωτικά.

Εάν εντοπίσετε, λοιπόν, κάποια από τις παραπάνω αλλοιώσεις στα νύχια σας, απευθυνθείτε άμεσα στον ποδολόγο σας, για να βρει την αιτία του προβλήματος, να σας συμβουλεύσει ή να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για το πρόβλημά σας.

Μέχρι τότε φροντίστε να αποφεύγετε την άμεση επαφή των νυχιών σας με το νερό για πολλή ώρα, αφού η υγρασία δυσχεραίνει την κατάστασή τους, προκαλώντας επιπλέον προβλήματα όπως μυκητιάσεις, και μην ξεχνάτε να τα κόβετε και να τα περιποιήστε όσο πιο επιμελώς μπορείτε.